Partisanene på Øretoppen/Beallječohkka.

Det er blitt påske i 1944. Sør-Varanger er på lik linje med resten av Norge okkupert av tyskerne. De tre unge nordmennene Juri Kåsereff, Andrei Kåsereff og Modolf Hansen har reist fra Kirkenes til Grense Jakobselv for å nyte noen velfortjente feriedager.

Innen det er gått ett døgn av deres påskeferie opplever de tre å bli bortført av sovjetiske marinesoldater og befinne seg om bord i et sovjetisk marinefartøy på vei mot Murmansk. En av bortførerne i sovjetisk uniform er nordmannen Gunnar Halvari fra Kiberg.

Fire måneder seinere, i slutten av august 1944, blir Gunnar Halvari, Andrei Kåsereff og Modolf Hansen satt i land i en karrig bukt utenfor Kirkenes med rasjoner for tre måneder. De er blitt partisaner, og skal finne et oppholdssted på den nakne Øretoppen. Derfra skal de drive etterretning for Sovjetunionen for på den måten å støtte den norske eksil-regjeringen i London mot de tyske okkupantene. 

Historien om de tre partisanene på Øretoppen har vært en godt skjult hemmelighet helt opp til våre dager. 

Historien om partisanene og deres opplevelser er nå skrevet og ble utgitt i november 2006. Les her også om gjenoppdagelsen av partisanhulen på Øretoppen som ble gjort i 2005. 

En liten smakebit finnes i Aftenposten fra august 2005 her.

Eller fra Finnmark Dagblad 18/11-2006 her.

Ytterligere info finner du på www.nrk.no/museum , finn fram programmet fra 18/5-2008.