Bok – I partisanenes fotspor

Harald G. Sunde

208 sider

350,-

Gjennom hele andre verdenskrig sendte Sovjetunionen grupper med etterretningsagenter, såkalte partisaner, til Finnmark. Gruppene bestod av russere og nordmenn. Partisanenes innsats var med livet som innsats; hvis de ble tatt ventet tysk tortur og ofte henrettelse. Noen av partisanene ble også arrestert i Sovjetunionen, mistenkt for kontraspionasje. Etter krigen ble det ikke lettere, da ble flere av de overlevende partisanene mistenkt for å være sovjetiske spioner, noe som avstedkom langvarig overvåking fra norske myndigheter

Forfatter Harald G. Sunde har gått i partisanenes fotspor rundt om i Finnmark, Troms og Russland. I hans debutbok tar han leseren med til de forskjellige lokalisasjonene som partisanene brukte under krigen. Med historiske fakta, bilder, kart og GPS-koordinater inviteres leseren til å gjøre seg kjent med partisanhistorien. Boka er nå ute i tredje utgave.

Anmeldelser

Flott bok, velskrevet og imponerende feltarbeid. Som bok – et utsøkt arbeid.

Alf R. Jacobsen

Hvorfor har ingen gjort dette før?  Harald G. Sundes bok der han besøker stedene der de sovjetisk-ledede partisanene opererte under 2. verdenskrig, er et høyst velkomment arbeid for alle som er interessert i historie, ikke bare i Finnmark og Nord-Troms.  Kombinasjonen av fakta om hva som skjedde da små grupper med norsk-sovjetiske etterretningsgrupper ble stasjonert langs kysten av Nord-Norge, kombinert med beskrivelse av hvordan det ser ut der i dag, er rett og slett genial. Og det beste er råd og veiledning hvordan det er mulig å komme seg til disse, ofte noe uveisliggende stedene.

Morten Jentoft

Boka anbefales for alle som har sitt hjerte i nord.

Sør-Varanger Avis