Bok – I partisanenes fotspor

Harald G. Sunde

208 sider

350,-

Gjennom hele andre verdenskrig sendte Sovjetunionen grupper med etterretningsagenter, såkalte partisaner, til Finnmark. Gruppene bestod av russere og nordmenn. Partisanenes innsats var med livet som innsats; hvis de ble tatt ventet tysk tortur og ofte henrettelse. Noen av partisanene ble også arrestert i Sovjetunionen, mistenkt for kontraspionasje. Etter krigen ble det ikke lettere, da ble flere av de overlevende partisanene mistenkt for å være sovjetiske spioner, noe som avstedkom langvarig overvåking fra norske myndigheter

Forfatter Harald G. Sunde har gått i partisanenes fotspor rundt om i Finnmark, Troms og Russland. I hans debutbok tar han leseren med til de forskjellige lokalisasjonene som partisanene brukte under krigen. Med historiske fakta, bilder, kart og GPS-koordinater inviteres leseren til å gjøre seg kjent med partisanhistorien. Boka er nå ute i tredje utgave.

Anmeldelser

Harald G. Sundes bok kaster et nytt lys over partisanenes kamp og bidrar til at de får sin rettmessige plass og heder i folks bevissthet. Boka inneholder både historiske faktaopplysninger, et rikt bildemateriale og samtidig er den en veiviser til stedene der partisanene oppholdt seg. Kort sagt er dette en bok både for lesehesten og for den turglade historieinteresserte. Anbefales.

Helle Østvik, iFinnmark – Finnmark Dagblad

Flott bok, velskrevet og imponerende feltarbeid. Som bok – et utsøkt arbeid.

Alf R. Jacobsen

Hvorfor har ingen gjort dette før?  Harald G. Sundes bok der han besøker stedene der de sovjetisk-ledede partisanene opererte under 2. verdenskrig, er et høyst velkomment arbeid for alle som er interessert i historie, ikke bare i Finnmark og Nord-Troms.  Kombinasjonen av fakta om hva som skjedde da små grupper med norsk-sovjetiske etterretningsgrupper ble stasjonert langs kysten av Nord-Norge, kombinert med beskrivelse av hvordan det ser ut der i dag, er rett og slett genial. Og det beste er råd og veiledning hvordan det er mulig å komme seg til disse, ofte noe uveisliggende stedene.

Morten Jentoft

Fabelaktig bok! Denne kommer til å bli stående i historien som et standardverk.

Skjalg Fjellheim – politisk redaktør Nordlysør-Varanger Avis

Boka anbefales for alle som har sitt hjerte i nord.

Sør-Varanger Avis