Butikk

Bøker

Forsiden av boken Dobbelt-agenten fra Kirkenes

Dobbeltagenten fra Kirkenes

Roger Meyer

Maskinfører Roger Meyer fra Kirkenes var uforsiktig og lot seg traktere av russere under anleggsarbeid på kraftstasjonen ved Rajakoski/Grensefoss på grensen mellom Norge og Sovjetunionen i Pasvikdalen i 1967. Som følge av dette risikerte han å miste både jobben og grensepasset, i tillegg til å bli tiltalt og straffet for ulovlig kontakt med russere.

Les mer

195,-

I partisanenes fotspor

Harald G. Sunde

Gjennom hele andre verdenskrig sendte Sovjetunionen grupper med etterretningsagenter, såkalte partisaner, til Finnmark. Gruppene bestod av russere og nordmenn. Partisanenes innsats var med livet som innsats; hvis de ble tatt ventet tysk tortur og ofte henrettelse.

Boka er nå (2022) ute i tredje, oppdaterte utgave.

Les mer

350,-

Partisanene på Øretoppen/Beallječohkka

Harald G. Sunde

Det er blitt påske i 1944. Sør-Varanger er på lik linje med resten av Norge okkupert av tyskerne. De tre unge nordmennene Juri Kåsereff, Andrei Kåsereff og Modolf Hansen har reist fra Kirkenes til Grense Jakobselv for å nyte noen velfortjente feriedager.

Innen det er gått et døgn av deres påskeferie opplever de tre å bli bortført av sovjetiske marinesoldater og befinne seg om bord i et sovjetisk marinefartøy på vei mot Murmansk. En av bortførerne i sovjetisk uniform av Gunnar Halvari fra Kiberg.

Les mer

70,-

Samiske sagn fra Sør-Varanger

Lars Stærk

Lars Stærk (1902-1975) fra Jurangohppi/Ropelv i Sør-Varanger samlet og skrev ned samiske sagn han hørte som ung. Historiesamlingen er unik og gir et godt innblikk fra livet slik det var for lenge siden i dette grenseområdet mellom Norge, Russland og Finland.

Les mer

300,-

For tiden har vi nesten ingenting

Anne-Lill Haabeth

Johanne Klemetsens bodde på Håbeth utenfor Bjørnevatn under andre verdenskrig. Gjennom krigen korresponderte hun med sin sønn Alex, som var student ved NTH (dagens NTNU) i Trondheim. Brevene – 69 i alt – ble tatt vare på av Alex, og lå bortgjemt i godt over 50 år, uten at noen i familien kjente til dem.

Les mer

195,-

Annusjka fra Kiberg

Anny Søderstrøm Wigum

Anny Søderstrøm var kun ett år gammel da hun i september 1940 flyktet med sin familie fra Kiberg i Norge over Varangerfjorden til Tsypnavolok i Sovjetunionen.

Les mer

245,-

Det er bombevær i natt. Fire år i Festung Kirkenes

Anne Helskog

Boka er en personlig og intens beretning om redsel, sorg og savn, men også om de små lyspunkter, og ikke minst gleden og lettelsen da Den Røde Armé kom som befriere i oktober 1944.

Les mer

250,-

Under mistanke

Arne Store

I denne boka gjør tidligere NRK-journalist og forfatter Arne Store (1945-2014) er dypdykk i historien om grenseboerne i Finnmark, med særlig vekt på den massive overvåkingen av folk i Sør-Varanger under den kalde krigen.

Les mer

295,-

Stopp dødsskyene

Thorbjørn Bjørkli

Les mer

200,-

Til konferanse eller seminar

Finner du for øyeblikket her